Je droomt van een gloednieuwe (elektrische) fiets via het werk, maar jouw werkgever heeft fietsleasing nog niet op de radar staan. Herkenbaar? We begrijpen dat werkgevers het druk hebben en dat een fietsplan misschien geen prioriteit lijkt. Toch loont het de moeite om het onderwerp aan te kaarten – op een positieve, constructieve manier. Waarom? Omdat fietsleasing een echte win-win is voor zowel werknemer als werkgever. Hieronder lees je de voordelen van fietsleasing én geven we tips om het gesprek met je werkgever aan te gaan.
Voordelen van fietsleasing (voor jou én je werkgever)
- Kostenneutraal voor de werkgever: Een veelgehoorde misvatting is dat een fietsplan duur zou zijn voor het bedrijf. In werkelijkheid kan fietsleasing volledig budgetneutraal worden opgezet. De leasekost wordt doorgaans gefinancierd via een bruto-loonruil of bonus, waardoor de werkgever niets extra hoeft te betalen – integendeel, hij bespaart zelfs op patronale bijdragen en alle leasekosten zijn 100% fiscaal aftrekbaar. Met andere woorden: jouw baas hoeft er niet diep voor in de portefeuille te tasten.
- Gelukkiger en gezonder personeel: Fietsleasing aanbieden motiveert werknemers om meer te bewegen. Wie regelmatig met de fiets pendelt, voelt zich energieker, ervaart minder stress en is gemiddeld 1 à 2 dagen per jaar minder ziek. Minder ziekteverzuim betekent een productiever team en lagere kosten voor het bedrijf. Kortom, een fietsplan draagt bij tot een fittere, gelukkigere werkvloer – iets waar elke werkgever baat bij heeft.
- Sterkere “employer brand”: In de huidige war for talent is het belangrijk om je te onderscheiden als werkgever. De leasefiets is een geliefd extralegaal voordeel dat steeds vaker opduikt in loonpakketten. Door fietsleasing aan te bieden, profileert je werkgever zich als een moderne, duurzame organisatie. Dat groene imago valt in de smaak bij zowel potentiële nieuwe medewerkers als klanten. Bovendien verhoog je de tevredenheid én loyaliteit van bestaande medewerkers: ze krijgen er een aantrekkelijk voordeel bij en blijven dus langer gemotiveerd.
- Minimale rompslomp voor HR: Misschien vreest je werkgever dat een fietsplan veel administratie met zich meebrengt. Goed nieuws: bij Joule wordt alles uit handen genomen. HR hoeft enkel eenmalig een raamcontract te sluiten en de offerte per fiets goed te keuren, de rest van het proces – van bestelling tot levering, verzekering en onderhoud – wordt volledig door ons geregeld. Ons Joule platform integreert zelfs met allerlei sociale secretariaten, zodat salarisinhoudingen automatisch en correct verlopen. Fietsleasing kan dus zonder hoofdbrekens of extra werk worden ingevoerd.

Tips om je werkgever te overtuigen
1. Peil naar interesse bij collega’s. Sta je niet alleen met je fietsdroom? Informeer eens informeel bij collega’s of zij ook geïnteresseerd zijn in fietsleasing. Als blijkt dat meerdere medewerkers vragende partij zijn, kan je dit aan je werkgever melden – dat toont aan dat er een bredere behoefte is. Een werkgever zal sneller luisteren als hij weet dat het leeft op de werkvloer.
2. Doe je huiswerk. Verzamel enkele kernpunten en feiten om je case te staven. Bijvoorbeeld: benadruk dat fietsleasing de werkgever niets kost, dat ten opzichte van aankoop leasen tot 40% goedkoper is voor werknemers, en dat fietsende collega’s minder vaak ziek zijn. Noem ook voordelen zoals geen fileleed en een bijdrage aan het milieu. Hoe concreter je argumenten, hoe overtuigender je overkomt. Tip: onderaan kan je een handige PDF downloaden – ideaal om mee te sturen naar je baas of HR.
3. Kies het juiste moment en gesprek. Plan een geschikt moment om het onderwerp aan te kaarten – bijvoorbeeld tijdens een evaluatie, een teammeeting over benefits, of wanneer duurzaamheid en mobiliteit ter sprake komen. Leg uit waarom jij graag een leasefiets wil en benadruk de win-win voor het bedrijf. Je kunt aangeven dat veel andere bedrijven al succes boeken met fietsleasing en dat jullie bedrijf niet wil achterblijven. Uit een marktanalyse van TRAXIO, blijkt dat België vandaag meer dan 166.000 fietsen geleasede fietsen telt!
4. Stel een vrijblijvende info-sessie voor. Mocht je werkgever interesse tonen maar nog vragen hebben, suggereer dan om een expert uit te nodigen. Joule biedt gratis webinars, infosessies of zelfs testmomenten aan op de werkvloer. Zo krijgt je werkgever alle nodige uitleg en kunnen collega’s proefrijden.
Stap 1: Stuur dit document naar je werkgever
Wacht niet af, neem het initiatief! Jij kunt de katalysator zijn die jouw werkgever over de streep trekt om met fietsleasing te beginnen. Én je wordt er meteen iedereens favoriete collega mee.
Download hieronder het informatiedocument voor werkgevers (PDF) dat we hebben samengesteld. Hierin staan alle voordelen voor de werkgever overzichtelijk op een rij, plus een stappenplan om een fietsleaseprogramma op te starten. Bezorg dit document aan je leidinggevende of HR-verantwoordelijke en done! Breng misschien ook nog een koffietje erbij. Kan nooit kwaad.
Leg uit dat je enthousiast bent om via deze weg aan je mobiliteit en gezondheid te werken, en dat het bedrijf er ook voordeel uit haalt – volledig kostenneutraal en met minimale moeite.
Veel succes,
We got your back/bike! 🚲🫶