Blog
Overheden

Fietsleasing in het onderwijs: zo werkt het flexbudget

Elke Swinnen
23
Oct
2024
9
Dec
2024
5
min read
2 mensen leasen fiets via werkgever

Ben je personeelslid in het onderwijs en overweeg je om op de fiets te springen via fietsleasing? Goed nieuws! We wisten al langer dat leerkrachten voortaan ook van fietsleasing konden genieten, maar er is meer!

AGODI verspreidde een omzendbrief met meer informatie over het fietsplan voor het onderwijs.

Wat houdt dat nu precies in? Wel, dit is wat je moet weten:

Flexbudget: algemene budgettaire regels

Na de herfstvakantie lanceert AGODI een handige tool waarmee je je flexbudget kunt simuleren.

Met de tool van AGODI weet je precies welk budget je ter beschikking hebt voor je leasefiets. Eerst even checken dus, en vervolgens kun je je ideale fiets bestellen of de opties simuleren via het Joule-portaal, gebaseerd op jouw budget.

Een belangrijke tip: voordat de "verwijzingsperiode" – de periode waarin de leasing officieel van start gaat – begint, moet zowel je fietskeuze als het beschikbare budget vastgelegd zijn. Eenmaal deze periode ingaat, is er geen mogelijkheid meer om het budget voor dat jaar aan te passen. Bijvoorbeeld, als je fiets pas geleverd kan worden op 1 april 2025, moet je vóór 31 december 2024 weten dat je voor dat jaar slechts 9 van de 12 maanden leasekosten kunt inrekenen in je flexbudget. Dit geldt alleen voor het huidige jaar; voor toekomstige jaren kun je je budget wel weer bijstellen.

Bij volledige omzetting van je eindejaarstoelage naar een flexbudget voor fietsleasing betaalt AGODI of AHOVOKS de leasekosten aan het schoolbestuur. Bij een gedeeltelijke omzetting wordt het resterende deel van de eindejaarstoelage netto aan jou uitbetaald, en de leasekosten aan het bestuur.

Nog een belangrijk punt: het is niet mogelijk om het saldo van je flexbudget door te schuiven naar een volgend leasingjaar. Voor tijdelijke of contractuele personeelsleden die het onderwijs verlaten, kan er wel een effect zijn als je bruto jaarsalaris tijdens de leaseperiode onder het pensioenplafond zakt.

Flexbudget: de speciale gevallekes

Besluit je uiteindelijk toch geen fiets te leasen? Geen probleem, je flexbudget wordt dan omgezet in een premie.  De premie wordt ook nog eens onderworpen aan 13,07% sociale inhoudingen en de uitzonderlijke bedrijfsvoorheffing.

Afhankelijk van je statuut zijn er verschillende periodes waarin je kunt starten met je fietsleasing. Voor sommige personeelsleden begint de verwijzingsperiode op 1 september, voor anderen (die geen uitgestelde bezoldiging hebben) pas op 1 januari. Deze laatste groep kan in het eerste en tweede kwartaal van 2025 nog een leasefiets aanvragen.

Werk je voor meerdere schoolbesturen? Goed nieuws! Je kunt het volledige bedrag van je bruto eindejaarstoelage inzetten voor fietsleasing, zelfs als niet elk bestuur fietsleasing aanbiedt.

Wil je toch graag alle kleine lettertjes eens nalezen? Hier kan je de volledige omzendbrief terugvinden.

Wil je als schoolbestuur op de fiets springen en wil je meer weten over fietsleasing? Vul even het formulier hieronder in!

Deel deze post
Elke Swinnen
9
Dec
2024
5
min read
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.