Blog
Overheden

Fietsleasing nu ook voor leerkrachten!

Laurens Verbeke
1
May
2024
18
Nov
2024
1
min read
2 mensen leasen fiets via werkgever

De sector was al lang vragende partij. En nu heeft de petitie waarmee meer dan 10.000 handtekeningen werden verzameld haar vruchten afgeworpen. Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts trekt fietsleasing als extralegaal voordeel open voor leerkrachten.

Bron: De Standaard /VRT NWS

Eindejaarspremie

Er wordt een wettelijk kader gecreëerd waarbinnen leerkrachten een deel van hun loon zullen kunnen omruilen. Ook onderwijspersoneel kan zo vanaf 2025 fiscaal voordelig kiezen voor duurzame mobiliteit en fietsleasing.

In de meeste privésectoren is fietsleasing al jaren één van de populairste extralegale voordelen en sinds een aantal jaar geldt hetzelfde voor ambtenaren van lokale besturen. Het gaat dan om het brutobedrag, vóór belastingen of sociale zekerheid, waardoor leerkrachten die een fiets leasen, er meer aan overhouden dan collega's die met hun nettobedrag zelf een fiets kopen.

Weyts geeft het voorbeeld van een leerkracht met 9 jaar anciënniteit: “Haar eindejaarspremie bedraagt netto 1.050 euro, maar bruto was dat meer dan het dubbele, 2.150 euro. Een elektrische fiets kopen en 3 jaar lang verzekeren en onderhouden kost al snel 4.000 euro. De leerkracht heeft dus bijna 4 netto-eindejaarspremies nodig om de fiets zelf aan te schaffen. Maar als ze kiest voor de fietslease, dan kan ze diezelfde kost bijvoorbeeld spreiden over 3 jaar en telkens een deel van haar bruto eindejaarspremie inzetten, die immers ruimschoots volstaat”, klikt het.

Voor een specifiek voorbeeld van het financiële voordeel van fietsleasing via de eindejaarspremie, vergelijkbaar met het voorbeeld van Minister Weyts, kun je hier onze calculator bekijken  

Rekrutering

Het lerarentekort in Vlaanderen wordt beschouwd als één van de grootste bedreigingen van de kwaliteit van het onderwijs – en dus wordt volop gezocht naar ingrepen om een carrière in het onderwijs aantrekkelijker te maken. Eind 2023 stond de teller volgens de VDAB op meer dan 3300 vacatures.

Joule als fietsleasingspartner voor het onderwijs

Joule heeft succesvol verschillende fietsoplossingen voor scholengroepen ontwikkeld, waaronder groepsaankopen en netto loonruil. De loonruil via de eindejaarspremie maakt het voor meer leerkrachten mogelijk om over te stappen op een functionele vorm van woon-werkverkeer.

Wil je meer informatie over hoe je een fietsleaseplan kunt starten? Vul dan het onderstaande formulier in. Onze experts staan klaar om je, geheel vrijblijvend, te informeren en te begeleiden.

Deel deze post
Laurens Verbeke
18
Nov
2024
1
min read
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.