Blog
Overheden

Hoe starten met een fietsplan op het werk?

Laurens Verbeke
27
Sep
2022
18
Nov
2024
1
min read
2 mensen leasen fiets via werkgever

Situatie: je hebt onlangs een interessant artikel gelezen over de bedrijfsfiets dat je enorm inspireerde. Of beter: je bent op café gegaan met een vriend die toekwam met een splinternieuwe elektrische fiets en geen blijf wist met zijn enthousiasme. Kortom: je bent geprikkeld om de bedrijfsfiets te omarmen binnen jouw professionele organisatie. Hoe begin je daar dan aan?

fietsplan-formaat

Stap 1: Welke functie heeft de bedrijfsfiets?

De allereerste vraag die je jezelf moet stellen is heel eenvoudig: waarvoor wil je de bedrijfsfiets gaan gebruiken binnen de organisatie?

  • Woon-werkverkeer: wil je de bedrijfsfiets ter beschikking stellen voor het woon-werkverkeer van je medewerkers? Dan kan je gaan voor een ‘salarisfiets‘ (een fiets die wordt verwerkt via het loon van de medewerkers) of een groepsaankoop organiseren.
  • Werkverkeer: wil je de bedrijfsfiets gebruiken voor de beroepsactiviteiten? Dan kan je de fiets ter beschikking stellen als poolfiets. Misschien kan je zelf een cargofiets gebruiken om wat meer laadvolume te creëren.

Functie woon-werkverkeer

Momenteel is de ‘salarisfiets‘ bijzonder populair. Bij een salarisfiets wordt de kost van de fiets verwerkt via een brutoloonruil. Door de (para-)fiscale voordelen is de fiets netto voordeliger dan een particuliere aankoop voor de medewerker en kostenneutraal voor de werkgever.

Een brutoloonruil is soms onmogelijk door sector overkoepelende maatregelen zoals baremaverloning of een statutair loon. In dat geval vervallen de (para-)fiscale maatregelen en is een groepsaankoop misschien interessanter.

Een groepsaankoop is een gunstige aankoopformule gecombineerd met een gratis onderhoud en eventuele accessoires. Dit model wordt geregeld door het bedrijf of openbare dienst, maar het betreft een particuliere aankoop. De medewerker koopt het pakket dus rechtstreeks.

Beide fietsen mogen ook voor privédoeleinden gebruikt worden.

Meer informatie over de (para-)fiscale voordelen van de bedrijfsfiets kan je in onze ‘Financiële Fietsgids’ terugvinden.

 

Functie werkverkeer

Wil je de bedrijfsfiets gebruiken tijdens de uren? Dan is een poolfiets of een cargofiets de oplossing. Ook hier zijn evidente fiscale en functionele voordelen van toepassing.

Het gebruik van deze fietsen wordt beperkt tot verplaatsingen voor beroepsactiviteiten of woon-werkverplaatsingen. Je kan de fiets dus niet gebruiken voor privé-verplaatsingen als je van de BTW-aftrek wil genieten. 

Stap 2: Welke formule kies ik?

Je hebt je keuze gemaakt. Prima! Stap 2 is heel simpel. Hoe wil je de bedrijfsfiets verwerven: via fietsleasing of fietsaankoop?

  • Fietsleasing: je huurt de fiets voor 36 maanden inclusief een aantal diensten zoals een jaarlijks onderhoud, een omnium schade-en diefstalverzekering en een pechbijstandsformule. Vergelijk het gerust met een all-in formule op vakantie, alles is inbegrepen.
  • Fietsaankoop: je koopt de fiets aan en neemt optioneel à la carte enkele extra diensten. De betere ‘bed & breakfast’ dus.

Elk bedrijf heeft zijn eigenheid en kan dus andere voorkeuren hebben. Heb je een stevige cashflow, dan wordt een fietsaankoop vaak gekozen boven een operationele fietsleasing. Organisaties die salarisfietsen willen aanbieden, kiezen dan misschien sneller voor een leasepakket. De extra diensten komen namelijk ook in aanmerking voor het (para-)fiscaal voordeel.

 

Stap 3: Start-to-bike

Dan hoef je nu nog enkel de fietsleverancier te kiezen en het fietsplan op te starten.

Fietsplan

De intensiteit bij het opstellen van een fietsplan varieert nogal met de functie ervan en met de vraag of het fietsplan deel uitmaakt van een ruimer mobiliteitsbeleid. Het op poten zetten van salarisfietsen vergt meer organisatie dan de aankoop van een cargofiets.

Concreet zijn er een aantal elementen die bij een fietsplan onder de loep genomen kunnen worden. Bij Joule helpen we graag bij de verschillende dimensies van het fietsplan:

  • Administratie: het vastleggen en het maken van afspraken met een fietsleverancier, communicatie met sociaal secretariaat, opstellen van een fietspolicy
  • Communicatie: enquête en presentatie werknemers, testdagen, adviessessies en eventuele fietsopleidingen
  • Orderproces: ordercylus, goedkeuring en aflevering
  • Permanentie: Wat bij pech, onderhoud en herstelling?
  • Personalisatie: employer branding d.m.v. het personaliseren van accessoires of zelfs fietsen.

Fietsleverancier

OK, we zijn niet helemaal neutraal in dit stukje. Maar eerlijk, onze klanten vinden onze dienstverlening en omkadering bij het fietsplan uitmuntend.

Joule is een B2B -fietsenmaker. Dat wil zeggen dat we bedrijfsfietsen (salarisfietsen, cargofietsen, poolfietsen, groepsaankoop) aanbieden inclusief volledige dienstverlening (onderhoud, herstelling en garantie). We werken als verdeler van 12 merken en bieden een onderhoudsservice op de werkvloer aan. Voor bedrijven en andere organisaties. Van eenmanszaak tot NV.

Een one-stop-bike-shop dus.

Contacteer vrijblijvend één van onze medewerkers. Dan leggen we het graag eens uit bij een koffie en 2 speculaasjes.

Deel deze post
Laurens Verbeke
18
Nov
2024
1
min read
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.